martes, 30 de diciembre de 2014

Què és la Viquipèdia?

És una enciclopèdia lliure i font de notícies que està en constant actualització creada el gener de l'any 2001 per Jimmy Wales i Larry Sanger on hi pots trobar qualsevol tipus d'articles publicat per usuaris de tot el món i és l'obra més gran i popular de la xarxa.

El seu terme ("wiki"), prové del hawaià i significa "molt ràpid". Pel que fa al logo, al principi, era la bandera dels Estats Units però després ho van canviar i actualment, trobem la superposició d'una frase amb l'efecte d'un ull de peix per representar una esfera de l'escriptor i matemàtic anglès Lewis Carroll.
El seu funcionament consisteix en un programari wiki lliure i de codi obert escrit construït sobre una base de dades i format per un seguit de característiques de programació.

Aquí us deixo un vídeo on un dels creador de Viquipèdia, explica el seu naixement:



ELS PILARS BÀSICS

Viquipèdia és una enciclopèdia:

Viquipèdia busca el punt de vista neutral: presentar la informació des de tots els punts de vista possibles i de forma concreta i no citar un article com el millor.

Viquipèdia és de contingut lliure: els article de Viquipèdia es poden distribuir i enllaçar amb algunes llicències com Creative Commons. Per tant, hauràs d'acceptar que qualsevol usuari podrà modificar els teus aricles.

Viquipèdia segueix unes normes d'etiqueta: respectar als altres viquipedistes.

Viquipèdia no té normes fermes: no tinguis por a editar i  modificara altres articles per si creus que ho faràs malament. A més totes les versions anteriors dels artcles, resten guardades.


NORMATIVA

Tots els viquipèdistes estan obligat a seguir un seguit de normes i aquestes són:

1. Com que hi ha una gran diversitat d'articles, de participants i diferents ideologies, Viquipèdia vol que els seus articles es contrueixin de la forma exhaustiva. Així doncs, Viquipèdia vol articles amb diferents punts de vista i que cada tema es presenti de forma oberta.

2. És segueixen unes convencions a l'hora d'escollir la versió més utilitzada en la seva llengua.

3. El debat del contingut i l'edició de l'article és formen a les pàgines de discussió.

4. Hi ha continguts que són exclosos ja que no segueixen les normes de la Viquipèdia com per exemple, per no construir articles enciclopèdics. 

No hay comentarios:

Publicar un comentario