lunes, 8 de diciembre de 2014

El llenguatge oral formal

A l'assignatura de COED hem treballat sobre el grau de formalitat o informalitat que ha de tenir el llenguatge oral. La professora ens va donar uns apunts on parlava sobre les característiques de la llengua oral formal. Aqui us deixo el meu resum: 

Trets contextuals

Caràcter no universal i aprenentatge escolar: és un llenguatge que per si sol no es desenvolupa, és a dir, s'aprén a l'escola. Per tant, podríem dir, que és un enseyament específic. 

Acústica, efímera i produïda en temps real: és acústica com la llengua oral i efímera per què les paraules no perduren. És va elavorant durant el pas del temps.

Context compartit, amb una comunicaciórelativament unidireccional: és comparteix el mateix espai físic i temporal i permeten la interacció.

Trets textuals/ discurs

Formal i generalment monologada: hi ha un emissor i diferents receptors. El seu registre és formal i col.loquial i per tant, segueix unes convencions socials.

Informativa, planificada i de tema sovint especialitzat: normalment, els discursos formals orals tenen panificada l'estructura però pot variar una mica segons la reacció del públic.

Repetitiva i amb una intervenció fonamental dels llenguatges no verbals: quan repetim les idees claus, les hem de dir de diferent manera, amb altres paraules. Per altra banda, també poden anar acompanyats d'elements no verbals o suports audiovisuals.

Trets lingüístics/ gramaticals

Paper fonamental dels trets suprassegmentals: el to, el volum i el ritme són un paper essencial en el llenguatge.

Ocurrència d'elements díctics, interrogacions, exclamacions, interjeccions, anacoluts, el.lipsis, canvis de direcció sintàctica, etc.

Correcció normativa i ús de la varietat estàndard


Font d'informació: Montserrat Vilà, 2002

No hay comentarios:

Publicar un comentario