jueves, 8 de enero de 2015

Taxonomia de Bloom


Benjamin Bloom l'any 1956 juntament amb els seus col.laboradors, va crear un nou projecte anomentat "Taxonomia de Bloom" per catalogar les diferents activitats educatives de menys a més complexes dividides en diferents nivells: el cognitiu, l'afectiu i el psicomotor. A més, també cal dir que la "Taxonomia de Bloom" va ser modificada l'any 2001 per Lorin Anderson i David Krathwohl que van canviar els substantius per verbs.
Benjamin Bloom va dividir les habilitats cognitives en 6 nivells diferents:

1.Recordar: reconèixer i memoritzar informació.
2.Comprendre: construir un significat a partir del continguts apresos a través de la lectura o les explicacions dels docents.
3.Aplicar: desenvolupar els diferents procediments apresos.
4.Analitzar: descompondre els coneixements en diferents parts.
5.Avaluar: comprovar els procesos.
6.Crear: fer, compodre, inventar, etc. 

Extreta de: http://www.eduteka.org















ACTIVITAT
Aquesta activitat consisteix en posar en una taula els exercicisque hem fet durant el curs i indicar les habilitats cognitives segons la classificació de l'any 2008.


Les eines més interessants, com podeu veure al document que he inserit, les he marcat amb negreta (Bloc, Mapes conceptuals, Mapes mentals, Fluxogrames i Scratch). Aquestes eines són les que he destacat ja són les que tenen més habilitats cognitives


Informació extreta de: http://www.eduteka.org/TaxonomiaBloomCuadro.php3

miércoles, 7 de enero de 2015

El meu article a la Viquipèdia: Intel.ligència emocional

Després d'haver enriquit una mica més els nostres coneixements sobre la Wikipedia, a l'assignatura de GTIC, vam haver de localitzar la versió catalana de la Wikipedia i millorar una article sobre un tema interessant que estigués relacionat amb l'educació. 
L'article que vaig triar va ser "la intel.ligència emocional" ja que és un tema que em crida molt l'atenció i que crec que és fonamental per a l'aprenentatge dels infants. A més, vaig veure que aquest article no estava gaire complert.
A continuació, em vaig fer una compta a la Viquipèdia i tot seguit, vaig anar-me'n a informar a la biblioteca on hi vaig trobar dos llibres titulats: "Educar les emocions" de Maria Àngels Viladot Presas i "Inteligencia Emocional en la familia" de Aitziber Barrutia Leonardo.
Quan vaig acabar de compeltar l'article, dies més tard vaig veure que m'havien modificat alguna cosa. Però no m'havien eliminat res de la informació que jo havia posat, sinó que al contrai, a través de diferents enllaços, havien ampliat la informació.
En conclusió, crec que ha sigut una nova experiència en la que he après altres coneixements ja que des de que vaig començar a interactuar amb el món dels ordinadors i de les noves tecnologies, la Viquipèdia sempre ha sigut una pàgina web que m'ha ajudat molt a trobar informació i és per això, que m'ha agradat col.laborar amb Viquipèdia i així poder ajudar a altres usuaris interessats amb aquest tema.

Extreta de: http://www.highlandhosp.com


Aquí us deixo l'enllaç del meu article:

martes, 6 de enero de 2015

Flipped Classroom

Extreta de: http://www.slu.edu
És un nou model d'aprenentatge que s'allunya del model tradicional com és escoltar i memoritzar. Els alumnes aprenen d'una forma més dinàmica a través de la informació que el docent els hi envia als alumnes com vídeos, documents, presentacions, etc. A més, és crea una interacció més personalitzada entre el docent i l'alumne. 

L'alumne llegeixen els llibres de text fora de l'escola mentre fan les conferències i els examens a l'escola. És a dir, cada alumne s'estudia el temari per ell mateix a casa seva per mitjà de la informació
que han elaborat els docents i a l'escola apliquen els coneixements aplican-ho a la pràctica i solucionan els dubtes. D'aquesta manera, els alumnes aprenen fent preguntes i també els hi permet treballar en equip ajudant-se uns als altres. 

Avantatges 
- Els docents tenen més temps per estar amb els seu alumnes i per tant, hi ha més interacció.
- Els docents poden compartir informació amb els alumnes, les famílies i també amb altres docents.
- Crea ambient de treball en equip.
- Els alumnes també poden treballar des de casa.
- Els alumnes tenen molta llibertat per què experimentin i aprenguin.

Inconvenients
- Ha d'haver-hi una preparació molt acurada i per tant, suposa que el docent fagi un gran esforç i dediqui molt de temps.
- Necessita l'Internet per ser utilitzat.
- Moltes vegades, el seu ús és excessiu i això fa que els alumes es passin masses hores davant d'una pantalla.
- A no tots els alumnes els hi va bé aquest procés d'aprenentatge. 

Informació extreta de:
http://en.wikipedia.org/wiki/Flipped_classroom
http://quipus.biz

lunes, 5 de enero de 2015

Bubbl.us

Extreta de: http://llinguanelaula.blogspot.com.es
Bubbl.us és una eina fàcil i intuitiva que s'utilitza per crear mapes conceptuals de manera online. 
Es pot exportar coma imatge i compartir-la en Internet per mitjà del URL. 
Pel que fa a l'educació, aquesta eina 2.0 serveix per que els alumnes fagin treballin amb els mapes conceptuals de manera col.lectiva o per a que els docents es puguin preparar esquemes i així poder explicar el temari de forma més dinàmica o coma activitat per que els alumnes acabin de completar l'esquema. A més es pot utilitzar sense la necessitat de registrar-te previament tot i que, si ho fas, el servei és millor i et permet guardar els mapes en la teva conta.
Per a realitzar un mapa conceptual, només necessites un full en blanc i a continuació, hauràs de col.locar la idea principar al mig i seguidament, les altres idees que l'englovan per mitjà líneas que aniran estructurant l'esquema. A més, es pot utilitzar en qualsevol lloc en conexió a Internet i es pot imprimir o enviar a través del correu electrònic.
https://bubbl.us/

Aquí us deixo un vídeo molt interessant sobre el seu funcionament:





Informació extreta de:
http://www.educacontic.es

Jamendo

Extreta de: http://www.identi.li
És una plataforma musical internacional que és va crear al voltant de la música lliure fundada l'any 2005 en la que els artistes poden pujar la seva música de manera gratuïta i es pot descarregar sota la llicència de Creative Commons. El seu catàleg té més de 7.000 artistes i més de 19.000 àlbums.


Característiques principals
- Música sota la llicència de Creative Commons o Art Lliure.
- És poden decarregar àlbums sencers per Bit Torrent i eDonkey.
- Arxius en format Ogg i MP3
- Les etiquetes i les ressenyes estan fetes per la mateixa comunitat.
- Enllaços a les pàgines oficials dels artistes.
- A través de Paypal, es poden fer donacions voluntàries per als artistes.

Informació extreta de: Viquipèdia



domingo, 4 de enero de 2015

El dinar de Nadal

"Per Nadal tota la família es reuneix a casa de l'avia Maria, ella fa el dinar per a tots i aquest normalment consisteix en una escudella, un plat de carn i també neules i torrons de postres. Com que l'Àvia ja és gran, normalment l'ajuden els seus dos fills en Joan i el Marc.

En dinarcoincideixo amb les meves cosines i els meus cosin: La Maria, la Paula, en Genís i l'Eduard que són fills del meu oncle Marc. Cal dir que és un moment entranyable en el que parlem de totes les coses que ens han passat al llarg de l'any ja que ells no viuen a Barcelona com jo sinó que viuen a New York. Com sempre en arribar als postres en Genís fa el típic número amb els torrons d'Alacant i fa veure que se li trenca una dent. Tothom riu menys la seva mare que pensa en el que costa el dentista.

La meva germana, la Maria també va al dinar, i aquest any ho fa amb el seu fill, en Ramon, que no menja ni escudella ni carn ja que encara té 3 mesos.

El dinar comença puntualment a les dues del migdia i acaba sempre a la mateixa hora, a les 5 de la tarda".


Un cop llegit el text, he elaborat un esquema amb el programa bubbl.us:


Tot seguit us deixo una imatge per què crec que reflecteix molt bé el contingut del text: 


Extreta de: https://decohogaraldizkaria.wordpress.com





Padlet

És una eina que s'utilitza per guardar i compartir els continguts multimedia de manera fàcil i ràpida. També, et dona l'opció d'utilitzar-lo coma un arxiu personal o com a una pissarra col.laborativa. 
La seva dinàmica és molt senzilla ja que s'hi poden consisteix en arrossegar i deixar anar els elements que volguem guardar com audios, vídeos, imatges, etc. 
A més, amb aquesta eina no és necessari registrar-te tot i que si ho fas, podem control.lar més les diferents opcions. Així doncs, el Padlet ens ofereix molts recursos educatius que ens permeten crear projectes com un "collage", compartir informació, fer una llista de tasques, etc. 

Les seves característiques principals són:
- És guarda automàticament.
- Pots veure totes les activitats al mur.
- És pot enganxar el vincle d'un vídeo al YouTube.
- Pot tenir el Padlet amb privacitat o també fer-lo públic.
- Pots utilitzar el Padlet des del telèfon, la tablet o la televisió.
Extret de: https://fundersclub.com
- Els diseny és lliure.
- Colors vius i disenys divertits.
- Et permet inserir el teu mur en el teu bloc o pàgina web.

Què aporta el Padlet a l'educació?
- Pluja d'idees.
- Resolució de dubtes o qüestions elaborades pels alumnes.
-Recopilació de fonts d'informació per a un treball d'investigació.
- Sintetitza les idees fonamentals d'un  tema en concret.
- Als professors els hi pot ser de gran utilitat per a fer un recopilatori de recursos amb l'objectiu d'utilitzar-los a la seva classe de manera didàctica.També, per evaluar les tasques dels alumnes fent comentaris i així guiar als alumnes. 


Aquí us deixo un vídeo molt interessant sobre el seu funcionament:





Informació extreta de: 








Més idees que emocions


NÚVOL DE PARAULES

És una semàntica condensada d'un document on sonrepresentats els conceptes claus en diferents mides de fonts diferents. El seu objectiu consisteix en classificar alfafabèticament, per popularitat o per representació en el lloc.

Tipus
  • La primera família, organitza els conceptes en relació a la repetició d'una paraula en un article. Per tant, permet simbolitzar de forma ordenada segons la importància de l'article segons les tendències del moment.
  • La segona família, s'encarrega de reagrupar els termes clau més freqüents del moment en una pàgina web. Així doncs, consisteix en popularitzar un concepte amb diversos lligams en una web o en un conjunt de webs. Pel que fa a un lloc web com Flickr o Technorati, amb elnúvol de paraules es pot mesurar totes les tendències de l'actualitat.
Aspectes a tenir en compte

Mida de l'etiqueta: atreuen més l'atenció a l'usuari les etiquetes gran que no les petites.

Escannejat: els usuaris "escannegen" més el núvols d'etiquetes que les lectures.

Centrant-se: les etiquetes que més atreuen són les que estan al mig del núvol i en canvi, les que menys atreuen són les que estana prop dels extrems.

Posició: l'usuari mostra més atenció per el guardant de l'esquerra superior.

Exploració: els núvols de paraules donen suports suboptims a l'hora de buscar etiquetes o paraules més específiques.

Eines per a fer núvols de paraules

Wordle: és una web per crear de manera senzilla núvols de paraules de qualsevol text o pàgina web. Aquesta eina en permet identificar els termes claus, resumir un tema de manera visual, etc. http://www.wordle.net/

Tagxedo: funciona de la mateixa manera que el Wordle tot i que no es pot afegir text, només etiquetes. http://www.tagxedo.com/

word out: permet crear núvols amb el text que aportem i configurar les formes els colors,etc. http://worditout.com/

abcya: és el que més s'adequa als infant i permet triar la font, els colors i la disposició.
Un cop s'ha acabat, ens dona l'opció d'imprimir-ho o desar-ho com a imatge.
http://www.abcya.com/word_clouds.htm

Word Clouds: permet fer núvols de paraules per als infants. Les seves combinacions de colors, per triar la lletra i el tipus de paraules, són molt atractives. També, ens dona l'opció de poder descarregar la imatge o imprimir el núvol. http://www.abcya.com/word_clouds.htm



Extreta de: https://larespostaes42.wordpress.com











TAULES D'ANUNCIS

És una eina que et permet compartir informació i també  o crear-la ja que té forces aplicacions on hi podem penjar diferents tipus de fitxers al suro i fins i tot, fotografies. A més, per poder crear un suro no és necessari registrar-te. Un exemple seria el Padlet http://es.padlet.com/
Extreta de: http://techcrunch.com








Informació extreta de: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es


MAPES CONCEPTUALS

Els mapes conceptuals van ser creats per Joseph D. Novak un investifador científic i professor de la Universitat de Cornell als anys 70. 

Extreta de: http://bid.ub.edu
Els mapes conceptuals que s'han convertit en una tècnica per representar el pensament de l'educació ens ajuden organitzar els nostres coneixements i a ampliar la nostra erspectiva sobre algun tema enconcret. 

Per a fer una mapa conceptual s'han de seguir diferents passos:
1. Seleccionar i jerarquuitzar els conceptes.
2. Reflexionar sobre la relació de cada concepte amb tots els altres.
3. Fer una representació gràfica adequada. 
També el podem elaborar d'una manera menys sistemàtica que consistirà en agafar un concepte i a partir d'aquest, anar afegint altres termes. Finalment, ordenem el mapa i coherentment situem els conceptes. 

Així doncs, l'elaboració d'un mapa conceptual consisteix en un procés intel.lectual que ens facilita la integració dels nous coneixements en la nostra ment. A més, és pot crear amb qualsevol editor gràfic i també amb l'ajuda d'altres programes gratuïts com http://cmap.ihmc.us/ i https://bubbl.us/.



MAPES MENTALS

Els mapes mentals són una eina que ens faciliten organitzar i estructurar els pensament de cadascun i així augmnetar la nostra capacitat per expressar idees, solucionar problemes, prendre apunts gràficament.

Per a crear mapes mentals, els diferents programes que hi trobem són:















ELS FLUXOGRAMES

Són una eina que s'utilitza per a representar procediments per resoldre una tasca. Tot i que la seva utilització és del món de la informàtica, actualment, ens altres àmbits. 
Als futurs professors els hi són molt utils per a dos motius:

1. Els ajuda a planificar tasques relacionades amb el seu desenvolupament professional. Pot servir com el procés d'acollida d'un professor nou o una alumne nou.

2. Aquesta eina també és un bon mitjà per a que els alumnes aprenguin a i practiquin a l'hora de prendre decisions, resoldre els problemes, planificar-se, organitzr-se, etc. 

Les diferents eines amb que podem treballar els fluxogrames són: Microsoft i Write d'OpenOffice. 


Extreta de: http://gestioinformacio.blogspot.com.es









sábado, 3 de enero de 2015

Les 4 metàfores

Charles Crook, és un professor de la Universitat de Notthingham que planteja 4 mètodes d'aprenentatge on ens explica com ens pot ensenyar la tecnologia o com ens pot ajudar a aprendre segons el paper que juga l'ordinador. Aquest professor va definir el seu llibre, ja clàssic, com a "ordinadors i aprenentatge col.laboratiu". 

La metàfora tutorial: l'ordinador com a tutor

Extreta de: http://www.xtec.cat
Aquesta consiteix en que l'ordinador sigui l'encarregat d'interactuar amb l'alumne a l'hora d'impartir una classe. És a dir, l'ordinador és l'encarregat d'iniciar, l'alumne respon i seguidament l'aparell, avalua i així succesivament. 
També,cal dir que en el l'elaboració del diferents programes, hi trobem el procés individual a l'hora d'aprendre i la formulació de les preguntes que ajuden a l'alumne a millorar en la seva tasca. 
En el cas del procés individual, l'alumne és el que decideix el nivell del seu coneixement ja que sovint, el programa informàtic no detecta l'error i les necessitats de cadascú.
Per tant, a l'escola es fan servir més els programes d'exercici i pràctica que no pas els d'intel.ligents.

Un exemple d'aquest tipus de programa seria: Entrena't per llegir

La metàfora de la construcció: l'ordinador com a alumne

Extreta de: http://ca.wikipedia.org
Al contrari de "la metàora tutorial" en aquesta metàfora, és el mateix alumne el que controla l'ordinador. Pel que fa a la creació, al finals dels anys 60, Seymour Papert va crear el terme micromon que consisteix en que l'alumne elabori idees a través de les seves activitats amb la finalitat de descobrir seguint un procediment reflexiu i actiu. Així doncs, el que s'aconsegueix és que l'alumne ensenyi a l'ordinador donant-li tot tipus d'instruccions que haurà de realitzar.
Com diu Piaget, un psicòleg del segle XX, ensenyar no ajuda a que l'infant treballi la seva imaginació és a dir, descobreixi, inventi i imagini però en aquest cas, el professor restaria en segon pla.
Altrament, hi ha altres persones que s'han qüestionat l'aprenantatge autònom com el millor mètode.
Un cop vist aquests dos tipus d'extrem: la descoberta de l'nfant o el que el professor es l'encarregat d'ensenyar, hi trobariem una altre tipus de procediment i que aquí el professor tindria un paper rellevant com seria la descoberta guiada que consisteix en que el docent vagi seguint el procés d'aprenentatge de l'infant i a més que li fes algunes preguntes per que el nen pugues utilitzar de guia en la seva reflexió.

Un exemple d'aquest tipus de programa seria: Scratch

La metàfora del laboratori: l'ordinador coma simulador

L'objectiu dels simuladors, són facilitar un aprenentatge sobre un descobriment molt semblant al dels micromons de Papert per de forma més restringida ja que la llibertat de l'usuari està més limitada. 
Per altra banda, aquestes simulacions que volen mostrar les accions, procediments... de la vida real, sovint, ho simplifiquen massa i per tant, molts cops són interpretacions errònies del món que ens envolta.

Algun exemple d'aquest tipus de programa seria: La doctora Xinxeta i Crayonphysics
Aquí us deixixo un vídeo molt interessant sobre Crayonphysics



La metàfora coma a caixa d'eines: l'ordinador com a eina

De la meteixa forma que nosaltres utilitzem coma eina de treball més habitual l'ordinadfor, també és essencial que els infants comencien a treballar amb l'ordinador o altres eines que els ajudèssin a gestionar-se i a organitzar-se ja que amb aquest tipus d'eines ens alliberem de les feines més rutinàries i per tant, ens centrem en aspectes més reflexius, constructius i creatius.


Informació extreta de: http://gestioinformacioeducacio.blogspot.com.es












viernes, 2 de enero de 2015

Flickr

Extreta de: http://othersiteslike.org
És una pàgina web que va sorgir el febrer de l'any 2004 per Ludicrop, una companyia que es va fundar l'any 2002. Aquesta eina permet als usuaris ordenar, buscar, vendre i compartir fotografíes i vídeos amb altres usuaris. Com que Flickr es regeix per unes bones normes en la seva utilització, aixó fa que afavoreixi els gestionament dels seus continguts. 
La popularitat del Flickr és a causa de la seva gran capacitat per administrar fotografíes que permeten als autors etiquetar-les i comentar-les. Aquesta eina ofereix dos tipus de contes, les gratuïtes i les de pagament. Ara us explicare les característiques de cadascuna. 
https://www.flickr.com/

Les contes gratuïtes
- Exigeix un número de telèfon mòbil per enviar el codi d'activació. Per tant, no és del tot gratuït.
- Hi ha un límit de càrregues en les fotografíes mensuals (100 MB)
- Dos càrregues de vídeo per mes.
- Les vistes de les galeries son limitades fins a les 200 imatges més recents.
- Tens la possibilitat de publicar les teves fotografíes en 10 murals de grups. 
- Només es té accés a les fotografíes de grandària menor.  

Les contes de pagament
- Les càrregues de fotografíes i de vídeos són ilimitades.
- Té la capacitat de mostrar el vídeo en HD.
- Capacitat ilimitada d'emmagatzematge.
- L'arxiu de les imatges originals és en alta resolució.
- La possibilita de rermplaçar una forografía. 
- Tens la possibilitat de publicar les teves fotografíes o vídeos en 60 murals de grups.
- L'exploració i l'ús compartit sense anuncis publicitaris.

Aquí us deixo un vídeo molt interessant que parla sobre el seu funcionament



Informació extreta de: Wikipedia

Qui sóc jo?

En una de les primeres classes de COED, en un full, vam haver de descriure'ns a nosaltres mateixos.
El meu resultat va ser aquest: 

Extreta de: http://www.ati.es
"En primer lloc, em considero una persona alegre i positiva ja que sempre intento pensar en el costat bo de les coses. També sóc resolutiva i m'agrada ajudar als altres sempre que puc. D'altra banda, sóc una mica moguda, tímida i insegura.

En segon lloc, m'agrada molt fer esport ja que m'ajuda a desconectar dels meus problemes. També, m'agrada estar amb la família, sortir amb els amics, ecoltar música i llegir novel.les d'intriga".

A continuació, li vam donar el full a la professora i ella ho va tornar a repartir a l'atzar. Quan cadascú tenia un full, a partir de la lectura que havíem fet d'algú que no sabíem qui era, li vam escriure cinc adjectius que definien per a nosaltres aquella persona i una pregunta per saber alguna cosa més d'ella.

El meus adjectius van ser: "optimista", "extrovertida", "esportista", "carinyosa" i "atenta"

La pregunta: "Quin esport practiques?"

En conclusió, aquesta activitat ens va ajudar a conèixen més a noslatres mateixos ja que personalment, descriurem com sóc em costa molt, s'em és més fàcil descriure als altres. A més, crec que una de les coses més importants en aquest vida, és conèixet a tu mateix per millorar dia a dia i aconseguir ser millor persona. 


Informació extreta de : apunts de classe

jueves, 1 de enero de 2015

Citar, referenciar i fonts fiables

Actualment, és fonamental citar les pàgines web d'on treiem la informació tot i que sovint, no s'acostuma a fer. Hem de ser conscients que tot el que trobem per la xarxa, moltes vegades, no és una font fiable i normalment el que solem fer és anar a una pàgina i pendre-ho com vo i agafar-ho tot sense cap tipus de preocupació per esbrinar d'on està treta l'informació, qui és l'autor o simplement si el contingut és inventat.

Per altra banda, moltes vegades ens costa citar d'on hem tret la informació per por a treure mèrit a la nostra tasca però si ho fem el que de veritat mostrem és que la persona que ha compartit aquesta informació, s'ha documentat i ha fet una gran recerca.
Així docs citar, és molt important per cinc motius:

1. Ajuda a trobar als lectors i als editors l'informació que és addicional.
2. El contingut es pot comprovar facilment i ràpidament.
3. Evia el plagi o la còpia.
4. És una mostra de que les vostres edicions no són fruuit d'una recerca original.
5. Augmenta la credibilitat de la Viquipèdia.

Aquí us deixo un vídeo molt interessant que parla sobre la importància de les fonts fiables:



Informació extreta de: apunts i Viquipèdia